Založeno roku 1884

Recepty

ZPĚT

Uhlířské špagety

4PORCE
10 min.PŘÍPRAVA
15 min.TEPELNÁ ÚPRAVA

 

SUROVINY

400 g špaget
1 lžíce olivového oleje
200 g pancetty, anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájeného na kostičky
2 vejce + 1 žloutek
2 stroužky česneku, rozdrcené
70 ml smetany ke šlehání
50 g strouhaného sýra + trocha na posypání
Sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vložte do ní špagety. Až změknou, promíchejte je, aby se ponořily, a uvařte podle návodu na obalu. Snažte se, aby těstoviny zůstaly pevné na skus.
Mezitím zahřejte v hlubší pánvi olej. Vsypte slaninu a na středním plameni ji smažte, aby se kostičky vyškvařily a zezlátly. Škvaření slaniny však nepřežeňte, protože ji budete později ještě asi minutu opékat. Pak pánev sejměte z ohně a nechte stranou. Do jedné z misek rozklepněte dvě vejce.
U třetího vejce si oddělte žloutek od bílku. Žloutek vešlehejte k vejcím spolu se smetanou, sýrem, solí a pepřem.
Slaninu vraťte na oheň a přidejte česnek. Na vyšším plameni minutu pečte, aby zezlátl. Mezitím sceďte těstoviny a mimo oheň vraťte do hrnce. Přisypte slaninu s česnekem, zalijte vejci a promíchejte. Vajíčka se v horkých těstovinách prohřejí, ale nesrazí. Jezte hned, se sýrem a pepřem.