Založeno roku 1884

Recepty

ZPĚT

Zvlněné fleky s cuketovou omáčkou

PORCE
PŘÍPRAVA
TEPELNÁ ÚPRAVA

 

SUROVINY

300 g Zátkových zvlněných fleků
75 ml olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
500 g cukety
2 lžíce nakrájených čerstvých míchaných bylinek
125 ml smetany ke šlehání
1 velké rajče
sůl a čerstvě mletý černý pepř

POSTUP

Zvlněné fleky vložíme do vařící osolené vody společně s jednou lžící oleje a vaříme 8–10 minut. Slijeme je, dáme stranou a udržujeme teplé.
Mezitím připravíme cuketovou omáčku: oloupeme česnek a cibuli, nakrájíme je na tenké plátky, cuketu nakrájíme na proužky. Zbývající olej rozehřejeme na pánvi, přidáme cibuli, česnek a cuketu a opékáme je cca 3 min., občas promícháme. Přidáme bylinky a na mírném ohni opékáme další minutu, pak přidáme smetanu ke šlehání, sůl a pepř. Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme na pánev. Vaříme je krátce, dokud nebudou velmi horké, občas promícháme. Zvlněné fleky podáváme zalité cuketovou omáčkou s krajíci celozrnného chleba.